zwanger worden

Zwanger worden

Wil je graag zwanger worden? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Allereerst is het handig als je je eigen cyclus leert kennen. Dit doe je door bij te houden wanneer je ongesteld wordt. De eerste dag van je menstruatie tot en met de eerste dag van je volgende menstruatie is je cyclus.

Ongeveer in het midden van je cyclus vindt je eisprong plaats. In deze vierentwintig uur ben je het meest vruchtbaar en heb je de grootste kans om zwanger te worden. Als je een onregelmatige cyclus hebt, kan je thuis testen wanneer je ovulatie plaats vindt. Dit doe je met ovulatietesten die te koop zijn bij een drogist of apotheek. Deze testen geven aan wanneer je vruchtbare dagen zijn. Het is belangrijk om deze testen elke dag, op hetzelfde tijdstip te doen. Je mag de twee uur hiervoor niet naar het toilet zijn geweest.

Gemiddeld duurt het een halfjaar voordat iemand ‘spontaan’ zwanger wordt. Duurt het bij jou een jaar? Dan kan je naar de huisarts stappen voor eventuele onderzoeken. Voor die tijd hoef je je geen zorgen te maken.

Afwachten...

Als je zwanger wilt worden, is afwachten het ergste wat er is, maar helaas moet het wel… Je kan pas een zwangerschapstest doen als je over tijd bent. Het eventuele vruchtje is dan ingenesteld, nadat hij/zij een lange weg afgelegd heeft. Door het innestelen komt het HCG hormoon (het zwangerschapshormoon) vrij en deze zie je op een zwangerschapstest. Een zwangerschapstest koop je ook bij een drogist of apotheek.